הבוטנים גדלים מתחת לאדמה בתוך תרמיל עצי, כל תרמיל מכיל בדרך-כלל זוג זרעים. הבוטנים נאכלים כשהם קלויים ומומלחים, מבושלים במי-מלח, או ללא עיבוד כלל. הם משמשים לייצור חטיפים (דוגמת "במבה" או "קבוקים"), ממרחים (דוגמת חמאת בוטנים) ומוצרי מזון שונים נוספים. השמן המופק מהם משמש לעתים לטיגון. בוטנים מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים כגון ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין B6, אבץ, אשלגן, זרחן, מגנזיום, נחושת וסידן. גם הערך הקלורי שלהם גבוה.
טעמו של אגוז הקשיו עדין ומשובח, הם קלים לעיכול כשהם קלויים, וקשים כשהם מטוגנים בשמן.
הקשיו מכיל איזולויצין, אך אינו מכיל ליזין
ואילו שאר ירקות המכילים חלבון, יש בהם את הליזין, אך אין להם את האיזולויצין, והתוצאה היא חלבון מושלם.
לכן כדאי לשלב בין ירקות לקשיו.
שימושים רפואיים:
מועיל במקרה רזון, חולשה וחוסר חיוניות.
מזון מרוכז העשיר בחלבונים ושומנים, ועל כן מסייע בבעיות צפרניים, שיער ועוד.
מחזק זיכרון, טוב במקרה של בעיות חניכיים.
מיטיב עם חולי סרטן.