לזרעים יש תכונות מעוררות ונוגדות היווצרות גזים.
בעבר הרבו להשתמש בו לשם טיפול בבעיות עיכול וכצמח מרגיע,
יחד עם זאת הקימל טוב לטיפול במערכת השריררים, הנשימה והעיכול.
מבחינה תזונתית מכילם זרעי הקצח כמות גדולה של חומצות אמינו ומינרלים כמו ברזל, אשלגן, סידן ומגנזיום. בנוסף, הם מכילים ויטמין C ומשפחת ויטמיני B, חלבונים, חומצת שומן אומגה 6 וכמות מועטה של חומצת שומן אומגה 3. כדי ליהנות מכל היתרונות האלה מומלץ לכתוש את הזרעים לפני השימוש ולפרק את קליפתם, כך תגיעו למרבית החומרים הפעילים שבו.
הקצח מכיל חומר הנקרא טימוקווינין אשר נמצא, במחקר שנערך באוניברסיטת תומס ג'פרסון בפילדלפיה, כחומר אנטי סרטני חזק, ובפרט יעיל למניעת סרטן הלבלב. הקצח מחזק את המערכת החיסונית ומערכת הנשימה, ונחשב למחטא חזק אנטי בקטריאלי, אנטי ויראלי ואנטי ספטי והוא עשיר בנוגדי חימצון וחומרים אנטי דלקתיים. בנוסף, הקצח הוא תרופה למערכת העיכול, שכן הוא מונע נפיחות בבטן, נוגד כאב ואנטי פטרייתי, כך שהוא עוזר למגר קנדידה וטפילים נוספים במערכת העיכול.
תערובת תבלינים עשירה המפורסמת בכל העולם.
תערובת תבלינים מרוקאית מסורתית עם תבלינים ממריצי עיכול.
מחממים ומגבירים חשק אוכלים את הבשר, וניתן להמשיך את ההנאה הזוגית.
שימושים קולינרייים: קציצות מרוקאיות בעיקר.
הצמח מכיל את הפנולים חומצה קרנוסולית (Carnosol) וחומצה קרנוסית (Carnosic) שהינן חומרים נוגדי חמצון. לשמן האתרי המופק מהצמח שימושים בתעשיות התמרוקים והתרופות. שמן רוזמרין טהור בריכוז 0.6 אחוז מתקבל מאידוי ראשי הפרחים והעלים. מאידוי כל הצמח מתקבל שמן באיכות פחותה. מרכיביו העיקריים של שמן זה הם צינאול (Cineole), קאמפור (Camphor) ובורנאול (Borneol). השמן משמש בתעשיית התמרוקים בסבונים, בדאודורנטים ובתכשירים לשיער, בשל היותו דוחה כינים. ניתן גם ליצור שמן לעיסוי על ידי שריית נצרי רוזמרין בשמן צמחי למשך שבוע. ברפואה העממית משתמשים בצמח מושרה במי אמבט כנגד תשישות, מיובש כאבקה לעצירת דימום בזרייה על המקום או לשתייה בחליטת הנצרים, הפרחים והעלים. יש המאמינים שהצמח יעיל לטיפול בכאבי ראש, במיגרנה, בתשישות כללית, בחולשה של מחזור הדם, ובבעיות עיכול הקשורות להפרעות רגשיות.